Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Και ξανά shopping therapy

phal. tetraspis
Εδώ και τρία χρόνια που ασχολούμαι με τα φυτά και κυρίως με τις ορχιδέες, προσπαθούν όλοι να με πείσουν να μην κάνω αγορές από το εξωτερικό μες το χειμώνα καθώς είναι πολύ πιθανόν να φτάσουν παγωμένα. Παρόλα αυτά μέσα στις γιορτές δεν άντεξα και έκανα shopping therapy. Αποτέλεσμα; Να πάρω ορχιδέες συνολικά, οι οποίες έφτασαν χτες στα ΕΛΤΑ και έτρεξα να τις παραλάβω! Από χτες λοιπόν ως και σήμερα, πριν από λίγο μάλιστα τις τακτοποιούσα και τις έβαζα στην τελική τους θέση.
den. stratiotes
Phal. bellina var. caerulea

Ένα dendrobium Stratiotes, μια phalaenopsis Bellina var. caerulea και μια phalaenopsis Tetraspis δέθηκαν σε ένα μικρό ξύλο που έχω καθώς και τα τρία φυτά είναι επίφυτα (όπως οι περισσότερες ορχιδέες) μινιατούρες και θέλουν πλήρη σκιά και ζέστη, με θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα 19-24ο C και το καλοκαίρι 24-29o C. Αν και το den. stratiotes δεν είναι αρωματικό, οι δύο phal.είναι και ανυπομονώ να ανθίσουν πάνω στο ξύλο!




dendrobium spectabile
Angraecum Eichlerianum
Επιπλέον ένα dendrobium spectabile και ένα  angraecum eichlerianum  τα έβαλα σε λέκκα (διογκωμένη άργιλο - lecca), ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε ημι-υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας. Έτσι, αφού μια γνωστή πρώτη το χρησιμοποίησε με επιτυχία είπα και εγώ να προσπαθήσω με αυτές τις δύο ορχιδέες. Πήρα, λοιπόν, δύο πλαστικά ποτήρια (διάφανα για να φαίνονται οι ρίζες και το νερό στο δοχείο,  άνοιξα δύο τρύπες στα πλαϊνά σε ύψος 5 εκατοστά από το κάτω μέρος του ποτηριού και το γέμισα με λέκκα. Ακούμπησα το φυτό πάνω, αφού πρώτα είχα πλύνει πολύ καλά τις ρίζες από το προηγούμενο υπόστρωμα και συμπλήρωσα με λέκκα. Το πότισα καλά και έτοιμο! Όπως θα δει κάποιος και στις φωτογραφίες, στο ποτήρι κάτω από την τρύπα που άνοιξα το νερό παραμένει με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ και να τροφοδοτεί τη λέκκα με νερό και το φυτό με υγρασία. Έτσι οι ρίζες του φυτού θα απορροφούν από τη λέκκα όση υγρασία χρειάζονται χωρίς κίνδυνο σαπίσματος, αρκεί να μην ακουμπούν απευθείας οι ρίζες στο ρεζερβουάρ με το νερό. Σταδιακά, οι ρίζες θα αναπτυχθούν μέσα στο ποτήρι και δεν αποκλείεται να φτάσουν ως το νερό, αλλά και τότε το φυτό δεν θα έχει πρόβλημα.
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια είναι να καθαρίζουμε καλά τις ρίζες πριν βάλουμε το φυτό στη λέκκα γιατί αν υπάρξουν υπολείμματα, θα σαπίσουν και θα χαλάσουν τις ρίζες. Επιπλέον καλό είναι να μην κάνουμε πολύ χαμηλά τις τρύπες γιατί το ρεζερβουάρ θα κρατά λίγο νερό με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να πρέπει διαρκώς να το γεμίζουμε. Ανά διαστήματα καλό είναι κλείνοντας τις τρύπες με τα δάχτυλα μας, να γεμίζουμε πλήρως το δοχείο και μετά να αφήσουμε το νερό να τρέξει από τις τρύπες για να παρασύρει τα άλατα που ως τότε έχουν κάτσει στη λέκκα. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και την λίπανση των ορχιδεών (προσωπικά χρησιμοποιώ υδατοδιαλυτό λίπασμα της Miller και με βολεύει πολύ). Είναι πολύ σημαντικό όμως να μεταφέρουμε μια ορχιδέα σε λέκκα και ημι-υδροπονικό σύστημα όταν το φυτό θα αναπτύσσει τις ρίζες του, καθώς αν το κάνουμε σε άλλη εποχή που το φυτό δεν ανανεώνει το ριζικό του σύστημα, ο κίνδυνος να χαλάσει είναι μεγάλος. Μέσα στη λέκκα το φυτό θα προσαρμόσει τις ρίζες του στη νέα παροχή υγρασίας, με αποτέλεσμα όσες δεν είναι εντελώς υγιείς να σαπίσουν. Αν λοιπόν το φυτό μας, σαπίσει τις ρίζες του μέχρι να προσαρμοστεί και δεν αναπτύξει νέες λόγω εποχής, τότε μπορεί να αποδημήσει εις Κύριον!


Τις υπόλοιπες ορχιδέες που θα βάλω στη λέκκα θα τις βάλω την άνοιξη, για να αποφύγω τυχόν προβλήματα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου