Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κρύο... καιρός για δύο;

http://kalliergo.gr
http://www.plantanswers.com
Επειδή όπως φαίνεται το κρύο θα κρατήσει ως το τέλος της βδομάδας, οπότε και θα αρχίσουν οι βροχοπτώσεις, καλό θα ήταν να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας για τα φυτά μας. Όσοι από εμάς ασχολούμαστε με ορχιδέες  πρέπει να τις μεταφέρουμε άμεσα σε κλειστό χώρο με θερμοκρασίες το κατώτερο 7ο C. Οι μόνες που δείχνουν να απολαμβάνουν το κρύο είναι αυτές του γένους dendrobium, αλλά και σε αυτές δεν ποτίζουμε τις μέρες με παγετό μιας και το νερό θα παγώσει τις ρίζες τους καίγοντας στο τέλος το φυτό.
Παράλληλα, μεταφέρουμε σε πιο απάνεμο και προστατευμένο μέρος στη βεράντα μας, όσα φυτά δεν μπορούμε να βάλουμε σε κλειστό χώρο λόγω όγκου. Σε αυτή την περίπτωση για τα θαμνώδη και μικρά μπορούμε να προμηθευτούμε χοντρό νάυλον σαν αυτό που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια από ένα κατάστημα σιδερικών, χρωμάτων, εργαλείων κ.λ.π. και να καλύψουμε τα φυτά. Ωστόσο είναι σημαντικό το νάυλον να μην ακουμπά στα φύλλα και κλαδιά των φυτών καθώς υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος να καούν από τον παγετό ή το χιόνι που θα βαρύνει το νάυλον.

Πολύ βοηθητικό είναι να βάλουμε και πάνω στο χώμα τους τσαλακωμένες εφημερίδες ή ροκανίδια προκειμένου να προστατεύσουμε όσο δυνατόν τις ρίζες των φυτών διατηρώντας τη θερμοκρασία του χώματος της γλάστρας.
http://www.rhs.org.uk/Gardening/News/

Αν τώρα έχουμε κάποιο φυτό εξαιρετικά ευαίσθητο στο κρύο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βάλουμε με τη γλάστρα του σε ένα μεγάλο κασπώ και στο διάκενο μεταξύ γλάστρας και κασπώ να βάλουμε πολλές εφημερίδες, οι οποίες λειτουργώντας θερμομονωτικά θα δεσμεύουν την θερμότητα της γλάστρας και θα προστατεύουν από τον πάγο.

Είναι πολύ σημαντικό για τις περιοχές που πιάνουν πάγο ή χιονίζει, το χιόνι να μην ακουμπήσει το φυτό καθώς θα του προκαλέσει εγκαύματα. Γι’ αυτό όσοι μπορείτε, κατεβάστε και τις τέντες σας!
Εννοείται βέβαια, ότι δεν ποτίζουμε το φυτό ούτε το ψεκάζουμε όσο είναι έξω και έχει πολικές θερμοκρασίες καθώς το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να του προκαλέσουμε εγκαύματα ή κάψιμο ριζών!
Με λίγη προσοχή τα φυτά μας θα βγάλουν το χειμώνα χωρίς απώλειες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου