Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Styrax japonica and Meremia Dissecta wish you Merry Christmas


Χρόνια πολλά σε όλους και καλά Χριστούγεννα!!!

Καθώς χαλάρωνε το κλίμα στη δουλειά ενόψει εορτών, έπρεπε με κάποιον τρόπο να αναπληρώσω το κενό! Και τι καλύτερο από μια χειμερινή σπορά; Να ‘ναι καλά βέβαια και δύο φίλες από Αθήνα που με εφοδίασαν με το κατάλληλο υλικό…
http://www.canadaplants.ca
Και έτσι ένα απόγευμα στρώθηκα να ανοίγω φακελάκια και να ξεχωρίζω σπόρους. Καλά μη νομίζετε ότι είμαι και πολύ τακτική με αυτούς, αλλά τουλάχιστον αυτοί ήταν έτοιμοι προς «κατανάλωση». Ξεχώρισα, λοιπόν, για αρχή δύο είδη που θέλω διακαώς να δω στη βεράντα μου (δεν είναι καθόλου πιθανό όμως) και ξεκίνησα. Βγήκαν τα στρατσόχαρτα, τα νυστέρια, τα γάντια, ζέστανα νερό και …έτοιμη! Με ποιον να ξεκινήσω; Ε ας πάρω πρώτα τους styrax japonica σπόρους. Ένα φυτό με λευκά άνθη, που γίνεται δέντρο και φτάνει ως τα 6 μέτρα, ανήκει στην οικογένεια Styracaceae, κατάγεται από την Ασία και είναι αρωματικό, ενώ δεν είναι αειθαλές. Σε πολλούς μάλιστα αρέσει να γίνεται και bonsai. Γενικά η διαδικασία για την σπορά τους είναι λίγο ιδιότροπη. Τι εννοώ…
http://www.thehoneytreenursery.com
Καταρχήν θέλουν μια διαδικασία σκαριφισμού (scarification) μιας και έχουν σκληρό κέλυφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισβάλει η υγρασία και να ξυπνήσει το έμβρυο. Ως εδώ καλά... αλλά θέλουν και ψυχρή διαστρωμάτωση (stratification). Δηλαδή, θέλουν αρχικά περίπου 2 μήνες να μείνουν σε σπορείο σε θερμοκρασία 20 βαθμών κελσίου και μετά ένα δίμηνο σε θερμοκρασία το πολύ 5 βαθμών κελσίου (εδώ γεμίζουμε το ψυγείο σπορεία). Εκτός αν κάποιος «βιάζεται», οπότε ακολουθεί τη δική μου τακτική και το βάζει κατευθείαν το χειμώνα έξω μιας και οι θερμοκρασίες βολεύουν, αφού πρώτα το αφήσει μετά τον σκαριφισμό σε χλιαρό νερό για 24 ώρες… Το υπόστρωμα του ευτυχώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας και του αρκεί το κλασικό χώμα με λίγη ξανθιά τύρφη και μπόλικο περλίτη! Οπότε απλά προσέχουμε να μην το πνίγουμε στο νερό, αλλά να το κρατάμε νωπό. Έτσι ξεκίνησα και εγώ και ήδη το σπορείο μου μετρά 10 ημέρες έξω στη βεράντα σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 10 βαθμούς κελσίου.


http://131.230.176.4/imgs/pso/r/Convolvulaceae_Merremia_dissecta_7866.html
Δεύτερο είδος σπόρων όμως ήταν η meremia dissecta που ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae, είναι αναρριχητικό και κάνει λευκά άνθη που μοιάζουν και με αυτά της ιπομέας! Συνώνυμο της μάλιστα είναι και το ipomea sinuata. Έχει άνθη με λευκόροζ χρώμα ή καθαρά ροζ. Πολλοί την χρησιμοποιούν και για εδαφοκάλυψη. Σαν σπόρος έχει εξαιρετικά σκληρό περίβλημα και μου πήρε κάπου 20’ προσεκτικού ξυσίματος (scarification) με το στρατσόχαρτο, από φόβο μην τραυματίσω το έμβρυο. Που να ήξερα όμως πόσο δύσκολο είναι να τραυματιστεί μιας και δεν κατάφερνα παρά ελάχιστα κάθε φορά να ξύσω το περίβλημα. Το νυστέρι δεν ήθελε με τίποτα να βοηθήσει και έτσι μόλις ξεμπέρδεψα με τον πρώτο σπόρο, δεν ήθελα να σπείρω και δεύτερο. Τουλάχιστον αυτό δεν θέλει διαδικασία διαστρωμάτωσης (stratification) και έτσι κατευθείαν μπήκε στο σπορείο του και έξω σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Άλλωστε αυτό το φυτό εν αντιθέσει με τον στύρακα θέλει να φυτευτεί λίγο πριν την άνοιξη ώστε να αρχίσει να ξυπνά το έμβρυο και να δυναμώσει με τις πρώτες ζέστες.

Τώρα απλά περιμένω και ελπίζω να μην με απογοητεύσουν τα σποράκια μου! Έχει και συνέχεια όμως μιας και πρέπει να στρωθώ να σπείρω και κανά δυο άλλα είδη που θέλω και φαίνεται να τους αρέσουν οι χειμερινές θερμοκρασίες! 

Ως τότε όμως καλές γιορτές σε όλους μας και Καλή Πρωτοχρονιά!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου